patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Església de Santa Maria de Sorba : vasos sepulcrals i el martyrium de Sant Eudald

La població

Pendent

Descripció

Pendent

Història

L’any 1765 es construiren els bancs del cor, el 1766 l’altar de Sant Eudald amb l’imatge barroca, el 1765 la làpida sepulcral de la família Parera de la casa Estruch (al terra de l’església). Al centre del paviment hi ha una altra làpida amb una corona en relleu, que era la tomba pels capellans. L’any 1977, Manuel Riu i Albert Bastardes van començar a realitzar investigacions arqueològiques patrocinades pel Ministerio de Cultura, trobant les restes d’un altar primitiu i sota una llosa plana, un esquelet de persona sota tégules romanes, tal com acostumaven els cristians des del segle VI. Tot indicava que es tractava del sepulcre d’un sant o un màrtir, en concret Sant Eudald. El cementiri vell de Sorba era darrere l’església, però el més antic fou fet a l’entorn del mausoleu de Sant Eudald, podent-se observar tombes excavades a la roca, fins i tot a prop de la riera de l’Aigua d’Ora. Intervencions arqueològiques: Any 1977 i 1979, excavacions fetes per Manuel Riu i col·laboració de l’arquitecte Albert Bastardes. L’any 1994 Josep Pujades i Cavalleria va fer unes intervencions amb el suport de la Generalitat.

Descripció extreta del Mapa del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona

Per saber-ne més

RIU, M. (1999). «El martyrium de Sant Eudald, a Sorba». L’Erol nº63, Dossier: Montmajor, un municipi de sis parròquies. Àmbit de Recerques del Berguedà. Pàgs. 28-31.

RIU, M. (1981). «Excavacions arqueòlogiques a Santa Maria de Sorba», Quaderns d’Estudis Medievals, vol. I, núm. 6. Artsestudi eds. Pàgs. 323-344.

VIVES, E. (1981). «Estudi antropològic de les restes òssies de Sant Eudals de Sorba». Quadern d’Estudis Medievals, nº 6, pàg. 345.

Localització 

Carretera de Navès a Cardona, al peu de la Riera de l’Aigua d’Ora.

Print Friendly, PDF & Email