patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Vilanova i la Geltrú

En construcció

  • Descripció
  • Història
  • Tombes rellevants
  • Recinte civil
  • Títols de propietat

Vilanova i la Geltrú és el nucli i el cap del municipi del mateix nom. També és capital de la comarca del Garraf. Tot el municipi té més de 66.000 habitants.

Al nucli de Vilanova i la Geltrú hi destaquen el Castell de la Geltrú, seu de l’Arxiu Comarcal del Garraf, diverses cases senyorials, que eren l’habitatge d’enriquits vilanovins mar enllà, els indians, que deixaren també mostres de la seva riquesa al cementiri; la Biblioteca Museu Víctor Balaguer; i l’església parroquial de la Immaculada Concepció.

Descripció

L’espai que ocupa actualment el cementiri de Vilanova i la Geltrú (inclòs el recinte civil i els enjardinaments anteriors a l’entrada, protegits per una tanca) és d’un 22.000 m2 i conté unes 9.530 sepultures. Ja al segle XX, s’han fet ampliacions i millores substancials els anys 1961, 1975 i 1982. Actualment està gestionat per l’empresa Gestió Integral de Cementiris Nomber.  Aquest cementiri forma part de la Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE).

Està format per un passeig principal que porta a la capella. En aquest pati, encerclat per nínxols, hi ha part dels principals panteons: el de Joan Samà, el del poeta Cabanyes, etc… Darrere la capella s’obre un pati rectangular, amb d’altres importants mausoleus i panteons, com el de Víctor Balaguer (polític, escriptor i dramaturg català), o el panteó de la família Ortoll. En aquest pati es troba una sèrie de 23 arcs-capella als murs perimetrals comparables en estil i mida als que es troben al departament dels panteons (Departament II) del Cementiri del Poblenou de Barcelona. Al cantó del pati principal, s’obre un altre pati, també rectangular, amb quatre grans blocs de nínxols al centre d’estil naturalista i que contenen interessants exemplars de nínxols familiars. Al voltant d’aquests tres patis s’han anat fent ampliacions amb blocs de nínxols.

Vegeu les fotografies generals següents:

Història

En construcció

Tombes rellevants

 

 

 

Per saber-ne més

Web del Cementiri Municipal de Vilanova i la Geltrú http://www.cementiridevilanovailageltru.com/ [consultada 20 d’agost de 2014].

 

Print Friendly, PDF & Email