patrimoni funerari.cat



Inventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Sant Sebastià de Sitges

Sitges és un municipi costaner d’uns 27.000 habitants, situat a la comarca del Garraf. És conegut per importants mostres modernistes com el Cau Ferrat o el Maricel i per ser un important centre turístic. 

Descripció

El primer cementiri de Sitges del qual se’n té constància estava situat davant de l’església parroquial, al Baluard, i a mitjans del segle XIX es va construir el cementiri de Sant Sebastià, encara en ús. Actualment, Sitges posseeix un altre cementiri, el cementiri municipal de Les Pruelles.

El cementiri vell de Sitges, o de Sant Sebastià, ha quedat enclavat entre el mar i l’interior del nucli vell de Sitges. El seu aspecte exterior, envoltat de murs perimetrals blancs, li aporta l’aire de típic cementiri mariner. Té planta trapezoïdal i amida uns 4600 m2. Disposa de capella, que és l’ermita de Sant Sebastià, finalitzada al segle XIX i amb entrada independent a l’exterior del cementiri.

La porta d’accés està decorada amb diversos elements, com un àngel, el símbol de Jesucrist a banda i banda, com també unes corones de llorer, que en el context funerari simbolitzen l’eternitat i la immortalitat. La clau de l’arc de l’entrada, de pedra, ens indica l’any 1864. En realitat, el primer cementiri en aquesta zona data de 1814.

Aquest petit cementiri recull obres d’artistes rellevants com Manuel Fuxà, Reynés, Marés, Josep Llimona, etc.. Podeu consultar les obres més rellevants aquí.

Vegeu algunes imatges generals del cementiri, que inclouen un fossar del segle XIX i la porta d’entrada.

 

Està inclòs en la Ruta Europea dels Cementiris

Horaris

Publicats a l’entrada.

Per conèixer i saber-ne més

El Cementiri de Sant Sebastià a la Ruta Europea de Cementiris de la Association of Significant Cementeries in Europe [visitat 30 de març de 2014].

Baixeu-vos la nostra guia de butxaca per reconéixer les tombes més rellevants d’aquest cementiri !!

AAVV. «Història del Cementiri de Sitges I«. Butlletí del grup d’estudis sitgetans, nº 29 Any VIII, 1984. [consultat 20 d’octubre de 2014].

AAVV. «Història del Cementiri de Sitges II«. Butlletí del grup d’estudis sitgetans, nº 30 Any VIII, 1984. [consultat 20 d’octubre de 2014].

AAVV. «Història del Cementiri de Sitges III«. Butlletí del grup d’estudis sitgetans, nº 31 Any IX, 1985. [consultat 20 d’octubre de 2014].

Coll Mirabent, Isabel «El panteó Vidal i Quadras del cementiri de Sitges«. Butlletí del grup d’estudis sitgetans, nº 49 Any XIII, 1989. [consultat 20 d’octubre de 2014].

Coll Mirabent, Isabel «El panteó Vidal i Quadras del cementiri de Sitges«. Butlletí del grup d’estudis sitgetans, nº 53 Any XIV, 1990. [consultat 20 d’octubre de 2014].

 

Print Friendly, PDF & Email