patrimoni funerari.cat



Inventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Vilanova i la Geltrú : recinte civil

Vilanova i la Geltrú és el nucli i el cap del municipi del mateix nom. També és capital de la comarca del Garraf. Tot el municipi té més de 66.000 habitants.

Al nucli de Vilanova i la Geltrú hi destaquen el Castell de la Geltrú, seu de l’Arxiu Comarcal del Garraf, diverses cases senyorials, que eren l’habitatge d’enriquits vilanovins mar enllà, els indianos, que deixaren també mostres de la seva riquesa al cementiri; la Biblioteca Museu Víctor Balaguer; i l’església parroquial de la Immaculada Concepció.

Descripció

Amida uns 400 m2 i té planta rectangular. Disposa d’una única entrada, sense connexió amb el cementiri catòlic. A l’interior hi trobarem una estructura de 16 nínxols amb una alçada de tres unitats. Està situada al mur dret. A l’esquerra, una fossa coberta amb una làpida de marbre recull el nom de 47 lliurepensadors. La inscripció diu: “Tribut dels lliurepensadors, a la memòria de ”. El monument està datat el maig de 1913, any de la construcció del recinte. No porta cap decoració.

Més o menys al centre del recinte, es troba un mausoleu amb decoracions florals i d’estil modernista, dedicat a Miquel Guansé Puig (1839-1903) , destacat polític republicà vilanoví, regidor de l’ajuntament i director de diverses publicacions periòdiques com “El Mensajero de Villanueva y Geltrú”. Una placa en bronze diu “Tributo del pueblo”.

El conjunt està enjardinat amb pins.

El més destacable del recinte és l’entrada, obra de l’arquitecte Bonaventura Pollés Vivó, amb un pòrtic tetràstil d’estil dòric. El timpà, que segons els plànols originals estaria decorat amb un rellotge de sorra alat, símbol funerari de la fugacitat de la vida i del temps, no presenta cap decoració. La façana d’entrada està formada per una porta a doble batent i dues finestres estretes i esveltes. L’Arxiu Comarcal del Garraf, situat a l’antic castell de La Geltrú, conserva els plànols originals del recinte civil, anomenat recinte neutre, que es va construir l’any 1913, juntament amb la reforma del recinte catòlic que va fer el mateix l’arquitecte Pollés.

En recull de fotografies es poden veure els plànols originals de l’arquitecte Pollés (Font: Arxiu Comarcal del Garraf).

Print Friendly, PDF & Email