patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Siurana

El poble de Siurana, que pertany al municipi de Cornudella de Montsant, està situat dalt d’una cinglera de roca calcària en un entorn d’una bellesa agresta, tacada pel personal color de la pedra del Priorat. El poble està en procés de despoblament (només té una vintena d’habitants censats) però s’han arreglat algunes cases per estiuejar i està molt ben cuidat.

Descripció

El cementiri està adossat a l’església romànica del poble, sobre un cingle. És petit i només està format per unes quantes sepultures a terra marcades gairebé totes amb creus de ferro. La porta ens permet veure des de fora les tombes ja que és tancat.

La tradició afirma que el sarcòfag de pedra, amb coberta amb doble vessant que hi ha al costat de la porta de l’església és el de la “Reina Mora”. Està en molt mal estat de conservació i no s’hi observa cap decoració. A un extrem del poble hi trobem el “Salt de la Reina Mora”, indret per on, segons la llegenda, la darrera i poderosa reina musulmana del territori (segle X), AbdelAzia, es va precipitar de forma voluntària per no caure en mans dels cristians quan va veure inevitable la pèrdua del regne. A la roca, segons conten, encara són visibles les marques de la ferradura del seu cavall que, amb els ulls tapats, va voler aturar-se abans d’estimbar-se. Com a totes les llegendes, existeixen nombroses variants de la història. Els cristians, en veure el sacrifici de la reina, van voler donar-li sepultura però van haver de situar la tomba fora de l’església perquè era musulmana.

Print Friendly, PDF & Email