patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri d’Alpicat

La Població

Alpicat, també conegut com Vilanova d’Alpicat, és un municipi de la comarca del Segrià amb prop de 6.300 habitants.

Descripció

Segons la Encuesta de Infraestructuras y Equipamientos Locales (EIEL) de l’any 2011, el municipi d’Alpicat disposa d’un únic cementiri de titularitat municipal d’uns 10.000 m2, a uns 600 metres de la població.

Disposa de capella ecumènica. L’any de l’enquesta presentava un grau de saturació molt baix, del 36%, i és possible ampliar-lo.

Les sepultures a terra coexisteixen amb enterraments en forma nínxol.

Història

Va ser inaugurat pocs mesos després de finalitzar la Guerra Civil (1939) perquè el cementiri vell de la localitat havia quedat saturat per enterrar-hi morts provinents de la ciutat de Lleida. L’any 1994 s’hi va traslladar la fossa dels morts durant la Guerra Civil. L’any 2009, coincidint amb la dignificació i senyalització de la fossa al cementiri vell, es va erigir, al cementiri nou, un monòlit de marbre negre coronat per una petita escultura i s’hi va col·locar un plafó informatiu.

Per saber-ne més

Corretgé, Blasi F. Morts de la Guerra Civil al Cementiri d’Alpicat: Civils, Militars, Executats. Alpicat: Ajuntament d’Alpicat, 2009.

Pàgina web Ajuntament d’Alpicat: Morts de la Guerra Civil al Cementiri d’Alpicat. Civils, militars, ajusticiats… <www.alpicat.cat>

Cliqueu al mapa i seleccioneu l’element que voleu consultar.

Print Friendly, PDF & Email