patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri d’Alcoletge

La Població

Alcoletge és un municipi de la comarca el Segrià amb uns 2.300 habitants. Hi destaca l’església parroquial, d’època barroca i alguns elements d’interès com el Tossal dels Morts o el Tossal de la Nora.

Descripció

Segons la Encuesta de Infraestructuras y Equipamientos Locales (EIEL) de l’any 2011, el municipi d’Alcoletge disposa d’un únic cementiri de titularitat municipal. Amida 4.583 m2. repartits en una planta pràcticament quadrada. Hi destaquen nombrosos enterraments a terra als quadrants centrals i els blocs de nínxols al perímetre. No té capella ni dipòsit. L’any de l’enquesta presentava un grau de saturació del 80% però és possible l’ampliació ja que es troba en una zona de camps, a uns 400 metres de la població.

S’hi accedeix per una entrada moderna, sense interès, tot i que es manté l’entrada antiga, molt reformada.

L’any 2005 l’ajuntament hi va fer construir un monument als morts de la Guerra Civil. Es tracta d’un sepulcre en marbre negre, que conté una llista amb el nom de les víctimes i la localitat d’on provenien.

Història

El cementiri vell d’Alcoletge estava situat a l’indret anomenat Tossal dels Morts, a sobre del qual es van construir diverses estructures militars durant la Guerra Civil (1938). L’any 1979 es va arreglar el Tossal i les restes que quedaven d’aquest recinte van desaparèixer.

Segons diverses fonts, el cementiri actual pot datar de principis del segle XX, ja que estava construït l’any 1938, quan es va fer destruir el vell. La làpida més antiga que es conserva al cementiri actual data de 1912.

Per saber-ne més

Riu, Manuel, i Batlle, G. Castells, Guaites, Torres i Fortaleses de la Catalunya Medieval: Volum Miscel·lani. Barcelona: Departament d’Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica, Institut d’Història de la Cultura Medieval, Facultat de Geografia i Història, Universitat de Barcelona, 1986.

Cliqueu al mapa i seleccioneu l’element que voleu consultar.

Print Friendly, PDF & Email