patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri vell d’Alpicat

La Població

Alpicat, antigament com a Vilanova d’Alpicat, és un municipi de la comarca del Segrià amb prop de 6.300 habitants.

Descripció

Actualment no queden restes d’aquest cementiri, que estava situat a l’actual Plaça Gaudí d’Alpicat. L’any 2009, amb la col·laboració del Memorial Democràtic i la Universitat de Lleida, s’hi va instal·lar un plafó informatiu on s’explica la funció durant la Guerra Civil.

Història

Va ser inaugurat l’any 1829 amb una superfície aproximada de 1.600m2. Disposava d’una capella dedicada a la Santíssima Trinitat.

Durant la Guerra Civil, i més concretament l’abril de 1938, el front de guerra es va establir al Segre i la ciutat de Lleida va quedar dividida entre el bàndol franquista i el republicà, sector on va quedar situat el cementiri de la ciutat de Lleida. Per decisió de les autoritats militars franquistes el cementiri vell d’Alpicat va ser durant vuit mesos cementiri de la ciutat de Lleida. Quatre-centes divuit persones van ser enterrades en una fossa comuna, la majoria de les quals eren militars de l’exèrcit franquista i també civils. També estan en aquesta fosa 22 persones afusellades al mur d’aquest cementiri.

A causa d’aquests enterraments, el recinte va arribar a la seva màxima capacitat, per la qual cosa, un cop acabada la Guerra Civil, es va construir el cementiri nou d’Alpicat (1939).

El cementiri vell d’Alpicat va ser clausurat definitivament l’any 1973. Des de la construcció del nou recinte funerari va quedar en desús i degradant-se paulatinament.

Se’n conserven algunes fotografies a l’Arxiu Gavin i a d’altres fons històrics.

Per saber-ne més

Corretgé, Blasi F. Morts de la Guerra Civil al Cementiri d’Alpicat: Civils, Militars, Executats. Alpicat: Ajuntament d’Alpicat, 2009.

Pàgina web Ajuntament d’Alpicat: Morts de la Guerra Civil al Cementiri d’Alpicat. Civils, militars, ajusticiats… <www.alpicat.cat>

Corretgé, Fabià. «Visita a quatre llocs d’interès d’Alpicat.» Shikar [en línia], 2014,, Núm. 1 , p. 132-134. http://www.raco.cat/index.php/Shikar/article/view/295470 [Consulta: 09-09-16].

Universitat de Leida : Espais de la memòria <http://www.espaisdememoria.udl.cat/> [consultat 9 de setembre de 2016].

Cliqueu al mapa i seleccioneu l’element que voleu consultar.

Print Friendly, PDF & Email