patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Teresa

La Població

Bausen és un poble, cap de municipi, de la Vall d’Aran. Actualment té uns 70 habitants. Hi destaca l’església parroquial de Sant Pèir Ad Vincula (segle XVIII) i l’antiga parròquia de Santa Eulàlia.

Descripció

Segons la Encuesta de Infraestructuras y Equipamientos Locales (EIEL) de l’any 2010, el municipi té dos cementiris de titularitat municipal, el de Bausen i l’anomenat Cementiri de Teresa. Ambdós amiden uns 270 m2. i l’any de l’enquesta presentaven un grau de saturació del 89,63%.

El cementiri de Teresa està situat al mig del bosc, seguint un camí que s’inicia a l’ermita de Sant Roc, que està en un dels extrem del poble. Presenta planta quadrada i està envoltat d’un mur de pedra de mitja alçada. S’hi accedeix per una petita porta de ferro.

Aquest recinte és singular perquè acull la tomba d’una única persona : Teresa. La tomba està coronada amb un estela on hi ha la inscripció :

Recuerdo / a mi amada / Teresa / que falleció el 10 de mayo / 1916 / a la edad de 33 años

La llosa que cobreix la sepultura porta una inscripció dels fills :

A nuestra querida madre

El recinte està cuidat i amb flors a la tomba.

Història

A principis del segle XX, Sisco i Teresa, uns joves de Bausen, van demanar permís eclesiàstic per contraure matrimoni però se’ls va denegar perquè eren parents llunyans. Van decidir viure en parella sense casar-se perquè no podien pagar la dispensa que l’església catòlica els demanava.

Teresa va morir el 10 de maig de 1916 a causa d’una neumònia. El mossèn del poble es va negar a enterrar-la al cementiri del poble perquè havia viscut «en pecat». Va ser aleshores que tots els habitants de Bausen es van posar d’acord per construir un cementiri per a Teresa. Es va treballar nit i dia i en 24 hores el recinte estava finalitzat per poder enterrar-la.

Per saber-ne més

Bellmunt i Figueras, Joan. Vall d’Aran. Lleida: Pagès Editors, 1991. Print.

Cliqueu al mapa i seleccioneu l’element que voleu consultar.

Print Friendly, PDF & Email