patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri d’Es Bòrdes

La Població

Es Bòrdes, antigament anomenada Es Bordes de Castell-lleó, és una població d’uns 180 habitants i cap del municipi del mateix nom. Hi destaca l’església parroquial de Era Mare de Diu deth Roser, on trobarem la làpida sepulcral d’Esteve de Marriaco.

Descripció

Segons la Encuesta de Infraestructuras y Equipamientos Locales (EIEL) de l’any 2010, el municipi de Es Bòrdes té quatre cementiris, tots ells de titularitat municipal i amb una superfície total de 623 m2. L’any de l’enquesta presentaven una saturació mitjna del 68,24%. Aquests quatre cementiris són : Arró, Begòs , Benòs i Es Bòrdes.

El cementiri d’Es Bòrdes està situat a pocs metres de la població. Presenta planta rectangular i està envoltat per murs perimetrals de pedra. Disposa d’una senzilla capella dedicada al Sagrat Cor.

Les tombes, totes a terra, segueixen el model de molts cementiris francesos : sarcòfag i estela.

Història

En un dels murs exteriors de la capella hi ha una placa de marbre que ens indica alguns detalls de la construcció del cementiri. El text diu : 

El bondadoso Hijo de esta población D. Eduardo AUNÓS y CAU avecindado en Lérida; haciéndose cargo de la impériosa nécésidad sentida de un nuevo cementerio para esta población há tenido el despredimiento y bien acierto de entregarnos éste que con su Capilla há sido construido a sus expensas. Este vecindario en preuba de su cariño y gratitud le dedica esta lapida commemorativa 1910….

El cementiri està senyalitzat com a Espai de la Memòria hi ha enterrats uns maquis que van morir l’any 1944 durant la invasió de la Vall d’Aran.

Per saber-ne més

No s’han trobat referències

Cliqueu al mapa i seleccioneu l’element que voleu consultar.

Print Friendly, PDF & Email