patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Tomba de maquis al cementiri d’Es Bòrdes

La Població

Es Bòrdes, antigament anomenada Es Bordes de Castell-lleó, és una població d’uns 180 habitants i cap del municipi del mateix nom. Hi destaca l’església parroquial de Era Mare de Diu deth Roser, on trobarem la làpida sepulcral d’Esteve de Marriaco.

Descripció

Segons la Encuesta de Infraestructuras y Equipamientos Locales (EIEL) de l’any 2010, el municipi de Es Bòrdes té quatre cementiris, tots ells de titularitat municipal i amb una superfície total de 623 m2. L’any de l’enquesta presentaven una saturació mitjna del 68,24%. Aquests quatre cementiris són : Arró, Begòs , Benòs i Es Bòrdes.

En aquest recinte hi ha una tomba col·lectiva d’un grup de maquis que van morir durant la invasió de 1944 per derrocar el règim franquista i que va entrar per la Vall d’Aran. Es tracta d’una tomba a terra amb una placa de marbre blanc adossada al mur perimetral on s’hi han gravat el nom d’alguns dels morts.

Història

Reproduïm l’escrit que hi ha al panell informatiu de l’entrada sobre l’episodi dels maquis :

» L’ocupació de l’Aran pels maquis (19-29 d’octubre de 1944).

En aquest cementiri van ser enterrades les víctimes dels combats que tingueren lloc el 18 d’octubre de 1944 entre forces de la Brigada 410 dels maquis i militars i guàrdies civils que defensaven el poble. Entre els morts hi havia diversos soldats que s’havien integrat en el maquis o n’havien estat presoners en un enfrontament previ esdevingut el 2 d’octubre a l’Artiga de Lin entre l’exèrcit i els guerrillers que havien assaltat le oficines de la companyia «Productora de Fuerzas Motrices» a Vielha.

Moltes de les persones mortes van ser enterrades a la fossa comuna sense ser identificades. Una làpida recorda ara els guerrillers morts en aquells enfrontaments i anualment es celebra un acte d’homenatge en memòria seva.

Per saber-ne més

Pendent

Es Bordes cementiri (5)_640x427

Cliqueu al mapa i seleccioneu l’element que voleu consultar.

Print Friendly, PDF & Email