patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri d’Unha

La Població

Naut Aran és el nom que rep el municipi de la Vall d’Aran que agrupa els següents nuclis :Arties, Bagergue, Baqueira Beret (estació d’esquí), Garòs, Gessa, Montgarri (santuari), Salardú, Tredós, Unha .

Unha és un poble d’uns 114 habitants, on destaca l’església parroquial de Santa Eulàlia, romànica.

Descripció

Segons la Encuesta de Infraestructuras y Equipamientos Locales (EIEL) de l’any 2010, el municipi de Naut Auran disposa de 7 cementiris de titularitat municipal amb un total de 2.715 m2, tots ells equipats amb capella però només dos amb dipòsit. L’any de l’enquesta presentaven un grau de saturació del 78,82%.

El cementiri està adossat a l’església parroquial. Està format únicament per tombes a terra, la majoria d’elles bastant modernes.

Història

Segons el panell informatiu del Memorial Democràtic, en aquest cementiri es van enterrar els maquis que van morir a la població d’Unha el 19 d’octubre de 1944 mentre intensificaven l’atac sobre Salardú. Eren integrants de la 9 Brigada dels Guerrillers de la Unión Nacional Española (UNE).

No s’ha trobat cap referència sobre la construcció o la història del cementiri.

En una imatge del fotògraf Jaume Biosca de l’Absis de l’església de Santa Eulàlia d’Unha, es pot observar un fragment de la porta d’accés al cementiri i a l’església tal com estava l’any 1928 (font: ‘Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya’).

Per saber-ne més

No s’han trobat referències

Cliqueu al mapa i seleccioneu l’element que voleu consultar.

Print Friendly, PDF & Email