patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri vell d’Arties (Sant Joan)

La Població

Naut Aran és el nom que rep el municipi de la Vall d’Aran que agrupa els següents nuclis :Arties, Bagergue, Baqueira Beret (estació d’esquí), Garòs, Gessa, Montgarri (santuari), Salardú, Tredós, Unha .

A Arties, amb uns 400 habitants, hi destaca l’església romànica de Santa Maria i la de Sant Joan, avui convertida en centre cultural i on trobarem el cementiri vell.

Descripció

Segons la Encuesta de Infraestructuras y Equipamientos Locales (EIEL) de l’any 2010, el municipi de Naut Auran disposa de 7 cementiris de titularitat municipal amb un total de 2.715 m2, tots ells equipats amb capella però només dos amb dipòsit. L’any de l’enquesta presentaven un grau de saturació del 78,82%.

El cementiri actual d’Arties està adossat a l’església parroquial de Santa Maria. El cementiri vell d’Arties es troba adossat a l’església de Sant Joan.

Actualment hi resten unes plaques quadrades de marbre gris, de factura moderna, que són vasos familiars. Al centre del recinte s’hi pot veure un peu de pedra, que possiblement estava coronat per una creu de ferro, amb la següent inscripció :

D. Miguel España y Moga, médico que fue 38 años en Granada, nació y murió en esta villa el día 8 de diciembre de 1885. a la edad de 67 años. Recuerdo de su hijo D. José.

De fet, es conserva una imatge d’aquesta tomba de l’any 1924, obra del fotògraf Albert Oliveras (font : Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya), on es pot observar que estava coronada per una creu de ferro y envoltada per una tanca.

Història

No s’ha trobat cap referència sobre la construcció o la història del cementiri. Era el cementiri que utilitzaven els veïns d’aquesta part de la població.

Es conserva una imatge datada entre 1924 i 1932 del fotògraf Antoni Miralda Espinal (Font Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya) on es pot observar el recinte del cementiri de Sant Joan.

Per saber-ne més

No s’han trobat referències

Cliqueu al mapa i seleccioneu l’element que voleu consultar.

Print Friendly, PDF & Email