patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Església de Sant Joan d’Arties : capella funerària dels Portolà

La Població

Naut Aran és el nom que rep el municipi de la Vall d’Aran que agrupa els següents nuclis :Arties, Bagergue, Baqueira Beret (estació d’esquí), Garòs, Gessa, Montgarri (santuari), Salardú, Tredós, Unha .

A Arties, amb uns 400 habitants, hi destaca l’església romànica de Santa Maria i la de Sant Joan, avui convertida en centre cultural i on trobarem el cementiri vell.

Descripció i Història

A la capella sud del temple es trobava la capella funerària dels Portolà, una de les famílies més significatives d’Arties, on encara es conserva un gran casalot familiar.

Reproduïm la història d’aquests sepulcres tal com s’explica al llibre Arties, Una Vila Aranesa a L’Antic Règim, de Blanca Boix (pàg. 29) :

«Al segle XVI els Portolà s’enterren «in fossario prope porta Sancte Johannis» (1520), al «vas dels pares» (1584), però desprès tenen accès a l’interior i ocupen la capella del migdia, vora de la capçalera, on una inscripció recorda: «Esta capella es de Arnau Portolà y de sos hereus, lo cual fundà lo any 1610 missa cotidiana perpetuitament resada por los capellans d’Artias. Lo capellà que haurà dita la missa, hi h[a] de fer absolta cantada cada dia a la sepultura del dit Portolà, havora de mà son fill lo Dr. Joan Portolà can[onge] de Leida. A 13 de desembre de 1620«

Aquesta làpida, de marbre, està adornada amb un escut familiar. Amida 46 cm d’ample per 67 cm d’alçada. Està encastada al mur.

Hi podem trobar també una làpida ja il·legible i una altra amb la inscripció següent :

Sepultura de Arnau Portola y de Escu 1625

Per saber-ne més

Boix, Blanca. Arties, Una Vila Aranesa a L’Antic Règim. Lleida: Edicions de la Universitat de Lleida, 2007.

Cliqueu al mapa i seleccioneu l’element que voleu consultar.

Print Friendly, PDF & Email