patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Monument als republicans espanyols a Mauthausen (Àustria)


estiu de 2007

El Camp de Concentració de Mauthausen està situat al nord d’Àustria, en un bell paisatge de suaus i verds turons. En aquest camp hi moriren més de set mil republicans espanyols.

A partir de 1949 es va crear un parc memorial, en el mateix lloc on hi havia els barracons d’administració de la SS, situats davant la porta per on entraven els presoners. Aquest parc està format per monuments en memòria de les víctimes dedicats pels seus estats (Albània, Bèlgica, Bulgària, Alemanya Oriental, França, Grècia, Holanda, Eslovènia, Anglaterra, Luxemburg, Iugoslàvia, URSS, Itàlia, Txecoslovàquia, Ucraïna, Hongria, Alemanya Occidental) i pel monument al poble jueu.
`
El monument en memòria dels republicans espanyols està en un terreny cedit pels francesos ja que l’Estat Espanyol no se’n va voler fer càrrec. Va ser erigit l’any 1962 gràcies a l’esforç i a les donacions dels supervivents i les seves famílies i a la generositat de, per exemple, l’arquitecte francès que el construí, ja que no va cobrar-ne honoraris.
El monument consta de cinc columnes de granit formades per quatre cubs sense un encaix exacte i enllaçades entre sí per uns altres blocs de granit. A la columna central, hi destaca una escultura que representa el patiment i la solidaritat, representats amb la figura d’un cos demacrat sostingut per una altra figura.. Cada una de les columnes laterals conté la mateixa dedicatòria gravada però en diferent idioma (francès, alemany, rus i castellà):
Homenatge als 7000 espanyols morts per la llibertat

Alguns supervivents i familiars hi han dipositat plaques amb el nom de les víctimes que estimen, flors o petites pedres.
La visita al camp és corprenedora i el respecte gairebé t’obliga al silenci o a parlar amb veu baixa. Durant el recorregut, records en forma de plaques homenatgen republicans i víctimes.
L’Amical de Mauthausen i altres camps és una associació, fundada l’any 1962, per agrupar vídues i orfes i donar suport a tots els deportats que havien tornat de l’exili a l’Estat Espanyol.
Actualment, es dedica a difondre i conservar la memòria del horror passat en aquests camps per tal que no es torni a repetir. A la seva pàgina web hi podreu trobar molta informació, inclosa una relació de municipis de l’Estat Espanyol que posseeixen un monument dedicat a les víctimes als camps de concentració i la seva localització.
Amb aquesta petita entrada, volem homenatjar i recordar tots els homes i dones que patiren un horror i una crueltat indescriptibles, víctimes d’un bogeria inclassificable. Per vosaltres!!!
Print Friendly, PDF & Email