patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Sant Sebastià de Salzburg

Està situat al costat de l’església de Sant Sebastià. El príncep arquebisbe Wolf Dietrich von Raitenau va encarregar aquest cementiri a l’arquitecte Andrea Berteleto a finals del segle XVI per substituir el vell cementiri de la catedral. Es va construir a l’estil d’un campo santo italià, amb arcades als quatre costats i un patí interior.

Hi ha enterrats importants comerciants de Salzburg i llurs famílies, així com famoses personalitats: Leopold, pare de Mozart, enterrat al costat del camí que porta al mausoleu central; la seva esposa Constanze, així com el seu segon marit, Georg Nikolas von Nissen; la seva tia, Genovefa von Weber, mare del compositor Carl Maria von Weber; Elia Castello, constructor de la capella de Gabriel. També hi ha la tomba de Paracelsus, metge i filòsof del segle XVI. La seva tomba està al costat de la porta que condueix a l’església.

La capella de Gabriel conté el mausoleu del príncep arquebisbe Wolf Dietrich, enterrat l’any 1617. A l’interior, les parets estan enrajolades amb colors vius. Està situada al centre del cementiri.

El cementiri té forma de claustre: a les porxades hi ha làpides i mausoleus sumptuosos de marbre o pintats; a l’espai central, ajardinada, les tombes estan a terra, amb creus de ferro o làpides de marbre. Està cuidat.

És un cementiri oblidat: ja no hi ha lligams familiars amb les tombes, ja no hi ha flors fresques. Només uns pocs turistes, com nosaltres, que visiten l’art funerari d’unes tombes plenes de pols i uns jardiners que arreglen les hortènsies.

Per conéixer i saber més

Sebastianskirche & Friedhof  (Salzburg stage of the world)

Tomba de Paracels

Print Friendly, PDF & Email