patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Sainte Marie de Campan (Midi-Pyrénées, França)


Agost 2008

Sainte Marie de Campan és un petit poble situat a l’entrada del port del Tourmalet, famós pel Tour de França.

El cementiri, situat al costat mateix de l’església, té forma rectangular i està protegit per un alt mur de pedra. S’adapta al terreny i, per tant, està relativament inclinat. Està format únicament per sepultures a terra, la majoria d’elles bastant modernes; algunes estan protegides per treballades cobertes metàl·liques, com si fossin petites teulades. És un cementiri de pedra i de silenci.

L’església parroquial està dedicada a Nôtre-Dame de l’Assopmtion. Al seu exterior, hi trobem un monument, en forma de menhir, dedicat als veïns del poble morts durant les diferents guerres, a les quals es fa esment a les plaques situades al mur immediatament posterior. A l’interior, també trobem un monument commemoratiu: es tracta d’unes plaques de marbre blanc on hi ha gravats els noms dels veïns morts durant la II Guerra Mundial; està ornat per un fals arc de marbre rosa.

En una petita quadra situada entre l’església i el cementiri hi hem trobat, abandonada, una petita carrossa funerària. Com que acostumem a portar càmera de fotos, vam aprofitar la casualitat de veure aquest humil testimoni d’altres temps.
Print Friendly, PDF & Email