patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri militar de La Ferme de Suippes (regió de la Champagne, França)

Agost 2009

El cementiri militar de La Ferme de Suippes està situat al costat de la ruta entre Chalons i Suippes, a dos quilòmetres d’aquesta població.

Conté 6901 tombes individuals i 2 ossaris amb 528 cossos. Llargues fileres de creus blanques i grisoses s’alineen cap al infinit. Al bell mig, la bandera francesa.
Va ser creat l’any 1932 perquè els altres cementiris nacionals ja estaven plens,i per enterra-hi els cossos trobats als camps de batalla següents: Souain, Navarin , Perthes-Les-Hurlus , Massiges , Sommepy , Saint Hilaire Le Grand , Sainte Marie A Py , Tahure , Mesnil , Beausejour , Maisons de Champagne , Mont Cornillet , Mont-Haut , Mont-Blond , La Pompelle , Saint Leonard. També s’hi traslladaren les restes provinents d’alguns cementiris comunals de la regió.
A l’entrada del cementiri s’hi erigí, l’any 1935, una estela amb el nom dels pobles destruïts durant la guerra i que no es van reconstruir: Perthes, Tahure, Hurlus, Mesnil Les i Hurlus. En un dels laterals hi destaca el plànol de la situació d’aquestes poblacions gravat sobre la pedra. El poble de Ripont, també arrasat, no hi consta perquè al seu emplaçament ja s’hi havia erigit una estela.

Entre 1956 i 1959 s’hi traslladaren 1932 cossos exhumats dels cementiris militars de la Marne, Haute Marne i Aube de la II Guerra Mundial.
A tots els cementiris nacionals de França, normalment a la columnes d’entrada, hi ha una bústia daurada que conté la relació de soldats morts i enterrats en aquell recinte en concret. N’hi molts que també contenen llibres de signatures i de condol.

Print Friendly, PDF & Email