patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Ossari de Navarin (regió de la Champagne, França)

Agost de 2009

L’ossari de Navarin està situat entre les poblacions franceses de Souain-Perthes-Les-Hurlus i Sommepy-Tahure, a uns 30 km de la ciutat de Châlons-en-Champagne. Conté les restes de 10.000 soldats morts a la regió de la Champagne durant la I Guerra Mundial.

Es va començar a construir l’any 1923 amb la primera pedra que provenia de les runes de l’església de Souain. Va ser inaugurat l’any 1924 pel general Gouraud, que havia lluitat en diverses campanyes a la regió i qui dirigirà la creació del monument, que es situà volgudament en una zona que havia estat un camp de batalla.

Exteriorment, el monument té forma de piràmide, de formigó, obra dels arquitectes Bauer i Perrin, coronada amb un conjunt escultòric monumental de pedra format per tres soldats en atac, obra de l’escultor Maxime Real del Sarte, i que representen el general Gouraud (centre), Quentin Roosevelt (dreta, nebot del president americà Roosevelt mort durant la guerra) i el germà de l’artista (esquerra). La peanya inferior conté, gravada, la relació de les divisions que van combatre a la Champagne: 93 divisions d’infanteria franceses, divisions colonials, dues divisions marroquines i 8 de cavalleria i 4 divisions americanes. També hi intervingueren una divisió d’aviació, dues brigades russes, 1 brigada txecoslovaca i 1 regiment polonès.

A l’interior, entrem directament dins una capella catòlica, les parets de la qual estan cobertes per més de 1000 plaques commemoratives col·locades pels familiars dels soldats. Des d’aquí, s’accedeix a la cripta, que conté diverses arques on hi ha les restes dels 10.000 soldats, molts d’ells desconeguts per sempre. Les parets també estan plenes de plaques commemoratives i de record dels familiars o dels companys. En una part de la cripta hi destaca la tomba del General Gouraud, que va voler ser enterrat entre els seus soldats del IV Exèrcit. Es caracteritza per la seva austeritat i simplicitat: una enorme llosa de marbre conté una inscripció i una creu llatina sense decoració, només amb la paraula Credo gravada. També hi està enterrat, sota una llosa similar, el general Pretelat, cap de l’Estat Major.

Aquest monument va néixer de la iniciativa privada i no ha estat mai monument nacional. Per tant, es manté gràcies a les aportacions de la Fondation du Monument aux morts des Armées de Champagne et Ossuaire de Navarin. Podeu deixar-hi una petita contribució als voluntaris que cuiden l’entrada o podeu, també, adquirir alguna de les publicacions que posen a disposició dels visitants.
Print Friendly, PDF & Email