patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Tomba de Dom Perignon (Hautvillers, regió de la Champagne, França)


Detall de l’altar. Agost de 2009

Dom Perignon (1638-1715) va ser cellerer de L’abadia de Saint Pierre de Hautvillers des de 1668 a 1715. Tradicionalment, se li atribueix la invenció del champagne, la introducció de la botella resistent a la pressió i del tap de suro. Era un gran entès en viticultura, com ho demostren els seus escrits, destruïts l’any 1793, però parcialment reeditats pel seu successor, el germà Pierre, sota el títol de “De la cultura des vignes de Champagne situées à Hautvillers, Cunières, Aÿ, Epernay, Piery et Vinay”. L’any 1673, Dom Perignon va fer construir les caves de Bisconettes per conservar-hi el vi de l’abadia. Va ser un dels primers en practicar la barreja de raïms per aconseguir el vi que desitjava. Va morir cec, però, tot i així, continuà intervenint en la producció de vins i champagnes. La seva fama en vida va ser reconeguda arreu.

La seva tomba està situada a l’entrada del cor de l’església. Es tracta d’un senzill vas sepulcral a terra, cobert amb una làpida de marbre negre i una inscripció en llatí amb lletres blanques versals:

Aquí reposa Dom Petrus Perignon, durant 47 anys cellerer d’aquest monestir, que, després d’haver administrat els bens de la nostra comunitat amb una cura digna d’elogi, ple de virtut i, en primer lloc, d’amor paternal als pobres, morí a l’edat de 77 anys, l’any 1715. Descansi en pau. Amen

Al costat mateix i amb una làpida idèntica, estan dipositades les restes de Dom Jean Royer, darrer abat regular del monestir (1507-1527).

L’abadia de Saint Pierre de Hautvillers, una part de la qual és propietat de la casa comercial Moët et Chandon, va ser fundada l’any 650. L’església conté notables treballs de fusta al cor i retaules barrocs. En entrar, hem tingut la sensació que la capa de pols que cobreix estàtues i retaules era la companya inseparable del silenci de les vinyes i les caves. Hautvillers està enclavat entre bancals de ceps exuberants, el paisatge típic de la Champagne.
Print Friendly, PDF & Email