patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Tomba de Ferry Carondelet (Besançon, regió del Franc Comptat)


Agost de 2009

Ferry Carondelet (1473-1528) era fill d’una influent família de Flandes. Va ser confessor de Margarita d’Àustria, legat papal, abat de Montbenoît i gran arxidiaca de Besançon. Va ser mecenes del pintor italià Fra Bartolomeo, que creà l’altar de Besançon.

La tomba està situada a l’interior de la catedral de Saint-Jean-Saint Etienne de Besançon. És obra d’un escultor flamenc, del qual se’n desconeix el nom.

És una tomba exempta, és a dir, no està encastada al mur, malgrat està emmarcada per un arcosoli amb sanefes daurades. L’estàtua del personatge està en posició mig jacent, amb el colze sobre un coixí i la mà aguantant el cap. L’altre braç, estirat al costat del cos, agafa un llibre. Porta riques vestidures i tots els atributs religiosos corresponents al seu rang. Va ser representat com un home corpulent i seriós, gairebé majestàtic. L’arca sobre la que descansa està decorada amb motius animals i vegetals, i amb àngels. Conté una inscripció en llatí que ens parla de Carondelet, que morí amb cinquanta-cinc anys :

D. FEBRICO CARONDELETO […] D.J. CARONDELETUS ARCH. PANHORMITANUS CANCELLARIUS PERPETUUS FLANDRIAE […] POSUIT […] OBIIT ANNO MDXXVIII DIE XXVII IVNII ET AETATIS SUAE ANN LV.

A sota, una figura nua embolcallada únicament amb la mortalla, amb el rostre amagat per l’ombra del propi monument, pot simbolitzar el pas de la vida terrenal a la mort.

Es de marbre. Té una llargada de 187 cm i una alçada de 140 cm. Tota l’escultura descansa sobre una peanya de marbre rosa. La tomba està datada l’any 1543.

Si aneu a Besançon i a aquesta catedral, no deixeu de visitar el fabulós rellotge astronòmic que conté en una de les seves dependències: mesura les marees de gairebé tots els mars i té més de trenta mil peces. Va ser construït al segle XIX.

Print Friendly, PDF & Email