patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Tomba del general Rapp (Colmar, Alsàcia, França)


Agost de 2009

El general Rapp (1771-1821) està enterrat al cementiri de la població alsaciana de Colmar però el seu cor, com un reliquiari, es conserva a l’església de Sant Mateu de la mateixa població, on també se li erigí un monument al Camp de Mart, amb la inscripció: Ma parole est sacrée.

El cor està dins d’una caixa de plom, que, a la vegada, va ser dipositada en una arca d’argent i bronze. L’arca, completament encastada al mur, està dins un arcosoli poc profund, decorat amb un preciós templet clàssic també encastat i un escut d’armes. Ambdues decoracions són de marbre blanc. El fons és de marbre negre.

A la part inferior, hi destaca una llarga inscripció, en lletres versals i daurades, que us traduïm a continuació:

Aquí descansa el cor del comte Jean Rapp, lloctinent general, prohom de França, primer camarlenc, mestre del guarda-roba del rei, gran Cordó de l’Ordre Reial i Militar de Saint Louis, Gran Cordó de l’Ordre Militar de Maximilien Joseph de Baviera i de Lion-Palatin, Gran Creu de l’Ordre de la fidelitat de Bade, cavaller de l’ordre imperial de la Corona de Ferro, membre del Consistori de la Confessió d’Augsbourg, Vicepresident de la Societat Bíblica de Paris.
Nascut a Colmar el 27 d’abril de 1771. Mort a Rheinveiller el 8 de novembre de 1821.

El general Rapp fou un militar molt actiu en diverses campanyes d’època napoleònica.

Print Friendly, PDF & Email