patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Tomba del príncep René de Chalon (Bar-Le-Duc, regió de Lorena, França)

René de Chalon, príncep d’Orange Nassau, cavaller de la Toisson d’Or, va néixer a Breda (Holanda) el 5 de febrer de 1519. Era fill del comte Henri III de Nassau. El 9 d’agost de 1540 es casà amb Anne de Lorena, filla d’Antoine Le Bon, duc de Lorena i de Bar. René morí, a causa d’una ferida de guerra, el 13 de juliol de 1544.

El cadàver, segellat dins un fèretre de plom, serà transportat a Bar-Le-Duc, escortat per tres mil cavallers i dipositat a la Col·legial de Sant Maxe. Les cerimònies fúnebres duraran dos dies. Com era costum en les famílies nobles, abans de portar el cos a Breda per sepultar-lo, el cor i les entranyes en van ser extrets per ser guardats a Bar-Le-Duc i, així, inhumar el cos en un lloc diferent. El cos del príncep està enterrat a la catedral de Nôtre Dame de Breda, a la tomba de la família de Nassau.

Seguint la tradició, la vídua va demanar al cèlebre escultor Ligier Richier que representés el seu espòs tal com seria tres anys després de la mort. L’artista realitzà la impressionant obra que us mostrem i que serà anomenada indistintament “El Trànsit”, “l’Esquelet” o “L’Escorxat” . La figura mira el seu propi cor, que aguanta amb la mà esquerra.

L’escultura, d’un realisme increïble, denota uns coneixements anatòmics molts avançats i agosarats per l’època ja que l’Església, en aquell moment, no permetia les autòpsies. L’obra està feta amb pedra de Sant Mihiel, de gra extremadament fi. El pas del temps li dóna un aspecte marbrenc.

Originàriament, l’obra estava situada al recinte dels sobirans de Bar, dins la Col·legial de Saint Maxe. L’any 1790 va ser traslladada al recinte actual, és a dir, a la Col·legial de Saint Pierre, actualment anomenada església de Saint Etienne. L’any 1810 es va situar sobre un altar i decorar amb dues columnes corínties negres. Sota l’altar, clarament visibles, s’hi dipositaren els ossos dels sobirans del Bar. Les restes del príncep René es perderen durant la Revolució Francesa.

Print Friendly, PDF & Email