patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Sant Pere Sallavinera

Sant Pere Sallavinera és un municipi d’uns 170 habitants de la comarca de l’Anoia. Hi destaca l’església parroquial de Sant Pere.

Descripció

El cementiri, de titularitat municipal, està situat a uns 200 m de la població amb un accés bo. Disposa de capella però no té cap altra dependència. L’any 2009 presentava una saturació del 60%, any en què fou ampliat. Les sepultures són totes en forma de nínxol protegits per porxades, excepte una sepultura a terra, coberta amb una llosa de pedra. Està enjardinat.

Destacarem la portada del recinte perquè ha conservat tots els elements originals; la porta de ferro està coronada per un timpà amb dos pinacles a cada banda i finalitzat amb una creu de ferro. Una llarga inscripció es reparteix entre el timpà, on hi ha el símbol de la calavera al capdamunt, i la llinda de pedra:

Mihi Heri et Tibi Hodie
Quia Pulvis Es Et in Pulverem Reverteris
MDCCCLXXVI

Traducció: Ahir jo i demà tu perquè ets pols i en pols en convertiràs. 1876

Una de les frases més repetides a l’entrada dels cementiris, el memento homo: recorda, home la teva feblesa.

Història

L’any 1870 mossèn Salat, rector de la parròquia, va emprendre obres d’arranjament a l’església parroquial i va fer construir el nou cementiri. La inscripció de la porta ens indica que l’any 1876, molt possiblement, l’any de la benedicció del recinte.

Horaris

No publicats. Obert.

Print Friendly, PDF & Email